Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa chałka z kruszonką
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem (tylko do jego rozpuszczenia, zbyt gorące mleko zabije drożdże).
Do większej miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy żółtko, rozczyn, mleko z masłem oraz wanilię (jeżeli używamy świeżej, to dodajemy ją prędzej do mleka).
Całość porządnie wyrabiamy i odstawiany przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1.5-2godz).
W tym czasie możemy przygotować już kruszonkę.
Wszystkie trzy składniki (masło, mąka, cukier) łączymy szybko, owijamy folią i odkładamy do lodówki.
Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie, wykładamy je na oprószony mąką blat/stolnicę, dzielimy na trzy równe części i zaplatamy warkocz.
Całość delikatnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub bezpośrednio na blachę wyłożoną nim.
Ponownie przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok pół godz.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C, wyrośnięty warkocz smarujemy rozkłóconym żółtkiem z łyżką mleka. Posypujemy kruszonką i pieczemy ok 30 min.
Smacznego :)