Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Medaliony cielęce z batatami, odc. 11

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

batat 1 duży
ziemniaki 2
bulion warzywny 250 ml
schab 300 g (cielęcy)
pomidor 1 bez skóry
kapary całe Smak 2-3 łyżki
oliwa
botwina liście kilka
oregano
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Medaliony cielęce z batatami, odc. 11

Kroki postępowania

1
Obieramy batat i ziemniaki, a następnie kroimy je w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i przekładamy pokrojone ziemniaki. Chwilę smażymy, a następnie wlewamy połowę bulionu warzywnego. Po upływie 3 minut dodajemy pokrojonego batata i wlewamy resztę bulionu. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, a bulion odparuje. Na koniec dodajemy starty parmezan.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Medaliony cielęce z batatami, odc. 11 foto
2
Schab kroimy na cztery części, doprawiamy solą i białym pieprzem, a następnie rozbijamy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło i niewielką ilość oliwy. Medaliony smażymy po dwie minuty z każdej strony.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Medaliony cielęce z batatami, odc. 11 foto
3
Miąższ pomidora kroimy w kostkę i łączymy z kaparami i łyżką oliwy z oliwek.
Na talerz wykładamy podsmażone warzywa, medaliony cielęce i pomidory z kaparami. Danie możemy ozdobić liśćmi botwiny.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Medaliony cielęce z batatami, odc. 11 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 20.03.2018 22:24
Pyszne, smakowite danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak