Doradca Smaku VI: Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem, odc. 10

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • szynka dojrzewająca

    10 plastrów
  • zielona cebulka

    1 pęczek
  • szpinak świeży

    1/2 opakownia
  • jajka

    4 szt.
  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • masło klarowane

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

  • serek topiony

    100 g
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • Jabłuszka kaparowe Smak

Do smaku

  • przyprawa do ziemniaków

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem, odc. 10
Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską. Następnie dodajemy posiekaną zieloną cebulkę, liście szpinaku i smażymy całość przez chwilę. Doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem, odc. 10
Wystudzoną masę łączymy z przeciśniętymi przez praskę ugotowanymi ziemniakami, doprawiamy Przyprawą do dań z ziemniaków i dodajemy 4 żółtka. Dokładnie mieszamy i formujemy okrągłe kotlety. Każdy kotlet panierujemy w mące, białkach i bułce tartej. Następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Olej powinien sięgać do połowy kotletów. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem, odc. 10
Śmietanę podgrzewamy w rondelku, dodajemy serek topiony i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia serka. Gotowe kotlety podajemy na sosie serowym, udekorowane kilkoma listkami świeżego szpinaku i przekrojonymi na połówki jabłuszkami kaparowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cookingangelika

05.04.2017 14:02
Idealne na obiad, ale tez jako przekaska :)

Bożena Matuszczyk

17.03.2017 13:00
Smaczne i kuszące smakiem jak i wyglądem;)

Ola1984

17.03.2017 09:37
Przepysznie wyglądają :) Nabrałam na nie ochoty podczas oglądania programu :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat