Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 2 kg
cukier 600 gram
cytryna 1 szt.
żelfix 2 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy

Kroki postępowania

1
Truskawki dokładnie umyć ,obrać z szypułek.Odsączyć z wody.
Krok 1 - Dżem truskawkowy foto
2
W naczyniu żaroodpornym truskawki z niewielką ilością cukru,mieszając, chwilę zagotować aby puściły sok.Dodać cukier oraz żelfix.
Krok 2 - Dżem truskawkowy foto
3
Na małym ogniu gotujemy 5-10 minut,nie zapominając o mieszaniu. Pod koniec gotowania wyciskamy sok z dokładnie umytej cytryny.
Krok 3 - Dżem truskawkowy foto
4
Przekładamy dżem do czystych ,wypasteryzowanych słoików. Mocno zakręcamy i stawiamy słoiki " do góry nogami".
Krok 4 - Dżem truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 01.02.2017 13:26
pyszny dżem
Patrycja33 28.10.2016 10:26
domowej roboty najlepszy!!!:-)
MAR3STA 15.10.2016 22:51
Miło poczuć trochę lata w zimie
MonikaW 15.10.2016 21:16
pyszny domowy dżem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak