Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20

odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    2 kg
  • włoszczyzna

  • kwasne jablka

    3 szt
  • ocet spirytusowy

    2 łyżki
  • cukier

    szczypta
  • papryka czerwona

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • korzeń pietruszki

    1 szt
  • seler naciowy

    1 szt
  • kapusta kwaszona

    200 g
  • fasolka szparagowa

    150 g
  • olej rzepakowy do smażenia

  • smietana 18%

    150 ml
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • Chrzan śmietankowy Smak

  • liść laurowy Prymat

  • ziele angielskie całe Prymat

  • majeranek otarty Prymat

  • Cząber Prymat

  • sól morska Prymat

  • pieprz kolorowy prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20
Dzień wcześniej przygotowujemy bulion z włoszczyzny, w którym gotujemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem kolorowym. Dorzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Przyprawiamy całość cząbrem. Dosypujemy odrobinę cukru oraz zakwaszamy niewielką ilością octu. Do barszczu dorzucamy pokrojone na połówki jabłka.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20
Warzywa kroimy w drobne paseczki: paprykę czerwoną (bez jasnych błonek ze środka), marchewkę, selera naciowego oraz korzeń pietruszki. Fasolkę szparagową kroimy pod delikatnym skosem.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy warzywa, podsmażamy chwilę, po czym odsuwamy na bok patelni. Na wolną przestrzeń wrzucamy kwaszoną kapustę. Podsmażamy całość przed krótką chwilę.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20
Wyjmujemy 1 buraka z zupy i kroimy na drobne paseczki. Zdejmujemy patelnię z warzywami z ognia i dodajemy pokrojonego buraka. Na sam koniec dodajemy do zupy majeranek roztarty w dłoniach (majeranek dodajemy na sam koniec, żeby nie zgorzkniał).
Krok 5 - Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20
Podajemy oddzielnie wywar, oddzielnie warzywa z patelni: warzywa wykładamy na miseczki. Ubijamy śmietanę z lodówki i łączymy z 1 łyżeczką chrzanu śmietankowego. Nakładamy śmietanę z chrzanem na wierzch warzyw w miseczkach. Nożyczkami ścinamy świeży szczypior.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kalinka

15.10.2016 11:03
Niestety, ta zupka nie ma nic wspólnego z barszczem ukraińskim..... Chyba kucharz nigdy nie próbował i nie widział prawdziwego barszczu ukraińskiego. Podstawą ukraińskiego barszczu jest porządny wywar mięsny , buraczki zasmażane, kiszona kapustka, ziemniaczki, fasolka czerwona lub jaś , kwaśna śmietana i czosnek. Może i smacznie wyglądała ta zupka, ale nie można to nazwać barszczem ukraińskim, bez urazy.....

magdow

06.10.2016 13:35
jak dla mnie bomba!

Babeczka35

06.10.2016 06:54
Oglądałam:) Pysznie wygląda ten barszcz:)

MonikaW

05.10.2016 22:23
pyszne szaleństwo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat