Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Bardzo skrupulatnie i szczegółowo rozpisany przepis na pulpety w sosie koperkowym, pełen konkretów i porad. Dzięki niemu przygotowanie przepysznych, drobiowych pulpetów nie będzie miało przed Tobą żadnych tajemnic.
Dowiedz się krok po kroku:
- co powinno znaleźć się w masie na pulpety drobiowe?
- jak formować kulki pulpetów?
- dlaczego nie jest potrzebna bułka?
- jak gotować pulpety drobiowe?
- jak przygotować aromatyczny sos koperkowy do pulpetów i na co zwracać uwagę?
- czy do sosu potrzebne jest żółtko?
- z czym podawać pulpety w sosie koperkowym?
Kroki postępowania
Przekładam do miski. Dodaję pokrojony koper, mąkę ziemniaczaną, jajko, starte na drobnych oczkach tarki marchewki, posypuję do smaku solą i pieprzem.
Kaszę jaglaną gotuję według instrukcji na opakowaniu i studzę. Dodaję do mięsa i całość mieszam.
Kasza jaglana zastępuje bułkę i wiąże pulpety, dlatego nie dodajemy już bułki.
Formuję w dłoniach nie za duże kulki. W garnku zagotowuje wodę, dodaję do niej obrane i pokrojone wzdłuż marchewki.
Gotuję na pół miękko. Wyjmuję z garnka i do tej samej wody dodaję ziele i liście laurowe. Następnie gotuję w niej pulpety przez około 10 minut. Pulpety drobiowe muszą wypłynąć na wierzch.
Sos:
Na patelni roztapiam masło, wsypuję mąkę i mieszam do połączenia na wolnym ogniu. Trzeba uważać, aby nie przypalić.
Zdejmuję z gazu, dodaję zimne mleko, zimną śmietanę i energicznie mieszam mątewką żeby nie było grudek.
Wstawiam garnek na gaz, żeby sos się zagotował. Zdejmuję z ognia i dodaję pokrojony koper, doprawiam, solą i pieprzem.
Pulpety podaję z sosem i marchewkami, posypuje papryką i czerwonym pieprzem.