Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane pierogi z kurkami
600g mąki pszennej.
jajko.
łyżeczka proszku do pieczenia.
2 łyżki oleju słonecznikowego.
250ml ciepłej wody.
nadzienie:.
400g kurek.
cebula.
cebula dymka (jej zielona część).
2 ząbki czosnku.
masło do smażenia.
sól.
pieprz.
natka pietruszki.
jajko.
woda i sól do gotowania.
Make przesiać, dodac jajko, proszek, olej, wyrabiac stopniowo dolewajac wody. Zagniesc elastyczne ciasto. Odstawic na 15 minut.Zrobic farsz. Kurki umyć, oczyscic (czesc małych kurek zostawiłam do smażenia osobno), posiekać, cebule biała i czosnek pokroic w drobno. Na roztopionym maśle zeszklic cebule, czosnek, dodać kurki, doprawic sola i pieprzem smazyć do zrumienia i aż kurki zmiekną. Dodac pokrojona w talarki dymke oraz natkę pietruszki. Wbic jajko , wymieszac, ostudzić farsz. Ciasto rozwałkowac, posypując mąke. Ja uzywałam szklanki do wykrajanie kólek, nakładałam kółko i farsz do takiego małego pomocnika do lepienia pierogow. Dzięki niemu szło szybko i bezproblemowo. Wysżło mi 51 pierogów z kurkami (i 25 z mięsem bo zostało mi jeszcze ciasto). Zagotować wode z sola, jak zacznie wrzec wrzucić pierogi, poczekac az wyplyna, dac im jeszcze chwilę gotowania i wyłowic Odsączyc. Na osobnej patelni na masle usmażyc małe kurki w całosci, dodac zielona część dymki, natkę, sól i pieprz. Na porcje pierogów nałozyc smażone kurki. Gotowe. Pychota.