Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada wieloowocowa z piekarnika

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
gruszki 1 kg
śliwki 1 kg
brzoskwinie 1 kg
cukier kryształ 1 kg
cukier trzcinowy 1 kg
cytryny 2-3

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada wieloowocowa z piekarnika

Wszystkie owoce umyć i osączyć. Jabłka i gruszki pokroić w małe kawałki razem że skórką (usunąć jedynie gniazda nasienne). Brzoskwinie i śliwki wypestkować i pokroić w dowolne kawałki.
Owoce przełożyć do dużego szerokiego rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, nakryć i zagotować - zmniejszyć płomień i porządnie rozgotować owoce. Zmiksować.
Garnek odkryć i jak najlepiej odparować masę owocową - wsypać cukier trzcinowy i biały, a potem mieszać tak długo, aż się zupełnie rozpuści.
Dodać otartą skórkę z wyszorowanych cytryn oraz wyciśnięty sok - dokładnie wymieszać.

Owocową pulpę wylać do dużego naczynia żaroodpornego lub Brytanii i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120* - ogrzewać przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż marmolada dobrze odparuje i zgęstnieje.
W piekarniku marmolady NIE TRZEBA mieszać, co znacznie ułatwia przygotowanie.

Gotową marmoladą napełnić słoiczki, szczelnie zakręcić i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.09.2015 15:17
Wyprażanie marmolady czy powideł w piekarniku to bardzo stara metoda :)
paula191919 08.09.2015 14:19
o takim pomyśle bym nie wpadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak