Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałata z pomidorami, ogórkiem i marynowaną dynią

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

~ WARZYWA

sałata masłowa 1 główka
pomidory żółte 2 duże
pomidory czekoladowe 3 średnie
ogórek gruntowy 1 średni
cebula czerwona 1 mała
dynia marynowana do smaku

~ SOS

Musztarda miodowa Prymat pełna łyżka
miód płynny 1-2 łyżeczki
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
olej z orzechów włoskich
ocet jabłkowy

Porada

Ocet jabłkowy można zastąpić zalewą octową z dyni.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z pomidorami, ogórkiem i marynowaną dynią

Sałatę dokładnie opłukać i osączyć - najlepiej w wirówce do sałaty.
Porwać lub pokroić na mniejsze kawałki.
Pomidory pokroić w dowolne cząstki, ogórka i cebulę w półplasterki.
Dynię dokładnie osączyć z marynaty i pokroić w sporą kosteczkę.

W słoiczku połączyć musztardę, miód, ocet jabłkowy, sól ziołową, świeżo zmielony pieprz oraz olej z orzechów włoskich. Zakręcić szczelnie i energicznie potrząsać, aż powstanie emulsja - polać nią surówkę i dokładnie wymieszać.

Tuż przed podaniem można całość posypać posiekaną zieleninką albo siekanymi orzechami włoskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 08.09.2015 07:30
Smaczna surowka
Ada-Gaba 06.09.2015 22:46
ciekawa sałatka
bogusia 82 06.09.2015 20:47
pyszna sałatka:)
jagoda5913 06.09.2015 20:26
ciekawy smak
Motorek 06.09.2015 19:16
Pyszna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak