Kinder pingui ciasto

Kinder pingui ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa

  • polewa czekoladowa

  • Biszkopt

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- BIszkopty (upiec 2):
4 jajka
3 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-NA MASĘ:
0,5 litra śmietany kremówki
2 \"śmietan-fixy\"
4 łyżki cukru pudru
-NA GLAZURĘ CZEKOLADOWĄ:
20 dag czekolady
1/4 kostki margaryny
2-3 krople oleju
4 łyżki wody
BISZKOPTY - pieczemy 2 z podwojnej ilosci składników.
Piekarnik nagrzac do 180 st. Blaszke wyłozyc papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Później (wciąż ubijając) dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać w oddzielnej miseczce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy po 1 łyżce, mieszając ręcznie (pod żadnym pozorem przy pomocy miksera!!!). Operacje powórzyc do drugiego biszkoptu. Ciasto przelać do blaszek (ja piekłam w 2 tortownicach) w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach powinny być gotowe. Wystudzić.
MASA:
Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i \"śmietan-fixami\".
GLAZURA CZEKOLADOWA:
Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Wystudzić. Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i rozsmarować na niej połowę glazury. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje. Wówczas nałożyć na nią pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem. Polać glazurą. I zajadać sie:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Koper

19.11.2010 08:22
Jakie fajne :)

Misiek1

16.08.2010 09:04
Pychota...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat