Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 5 sztuk
mąka jaglana 1 szklanka
mąka ryżowa 1 szklanka
jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żurawina suszona 1 garść
rodzynki 1 garść
sezam 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka

Porada

Upieczone ciasto można oczywiście przełożyć np. masą z serka mascarpone i śmietaną, polać polewą czekoladową itd, ale dla mnie takie jest wystarczająco słodkie i nie ma zbędnych dodatków.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

1. Marchew obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce.
2. W misce ubijamy jaja z cukrem na puszystą pianę.
3. Do ubitych jaj po trochu dodajemy marchew i mieszamy delikatnie łyżką.
4. Dodajemy połączone składniki suche (mąki, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, sezam, siemię) i mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki i żurawinę.
5. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu można jeszcze posypać żurawiną i pieczemy z nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut - do tzw. suchego patyczka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak