Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ziemniaki

    0,5 kg (ugotowanych)
  • jajko

  • mąka ziemniaczana

    150 g
  • sól

Sos

  • grzyby suszone

    20 g (borowiki, ugotowane)
  • pieczarki

    200 g (umyte, pokrojone w cząstki)
  • wino białe wytrawne

    30 ml
  • śmietana 30%

    300 ml (płynna)
  • cebula

    1 szt. (pokrojona w drobną kostkę)
  • czosnek

    2 ząbki (drobno pokrojone)
  • olej rzepakowy

    20 ml
  • tymianek

  • natka pietruszki

  • sól morska

  • pieprz biały Prymat

  • oliwa truflowa

Dodatki

  • ogóreczki konserwowe

  • patisony marynowane

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym
Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozdrabniamy (dokładnie aby nie miały grudek). Przekładamy na stolnicę, robimy zagłębienie do którego wbijamy jajko i wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Z kawałków ciasta formujemy nieduże kulki, robiąc w każdej dziurkę palcem. Przygotowane kluski wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch.
Krok 3 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym
Ugotowane suszone grzyby kroimy na cieniutkie paseczki wywar zachowujemy. W rondelku na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy tymianek i czosnek chwilę smażymy aby czosnek się nie spalił i nie był gorzki. Następnie dodajemy wino i całość szybko zagotowujemy. Na patelni przesmażamy pieczarki na złoty kolor. Dodajemy je do rondelka wraz z suszonymi grzybami oraz cebulą, zalewamy śmietaną i wywarem z gotowania suszonych grzybów i wszystko razem delikatnie gotujemy.
Krok 4 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym
Doprawiamy według własnego smaku solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki oraz ewentualnie oliwą truflową.
Krok 5 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym
Przygotowane kluski polewamy sosem grzybowym i podajemy z ogórkami konserwowymi oraz patisonami.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

erym

14.01.2015 15:43
klasyka rzadzi, brawo!

Aleksandra/Olcia

14.01.2015 14:41
pięknie podane

Ola1young

14.01.2015 13:55
doskonałe danie na obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat