Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw

Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ryż

    500 g
  • filety rybne

    500 g (pokrojone)
  • rosół warzywny

    500 ml
  • kukurydza konserwowa

    1 szklanka
  • groszek zielony

    2 szklanki
  • kolendra

    1 pęczek
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • jaja

    3 szt.
  • pietruszka

    1 mały pęczek
  • pomidory bez skóry

  • olej

  • przyprawa do ryb

  • pieprz biały mielony

  • gałka muszkatołowa mielona

Sałatka

  • fenkuł

    1 szt.
  • pomarańcze

    2 szt.
  • bazylia

    liście
  • musztarda kremska

    1 łyżka
  • olej

  • sól morska

  • papryka ostra mielona

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw
Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę filety ryb, przyprawę do ryb i owoców morza.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw
Dolać olej i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ugotowany ryżu, groszek, kukurydzę, posiekaną świeżą kolendrę,
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw
Całość zalać rosołem warzywny i delikatnie wymieszać tak by nie uszkodzić składników.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw
Następnie w małej misce połączyć jajka ze śmietaną, pieprzem białym, gałką muszkatołową, papryką ostrą, solą morską i posiekanym miąższem z pomidorów. Ewentualnie można dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw
Naczynie żaroodporne wysmarować 2 łyżkami oleju i ułożyć w nim przygotowana wcześniej masę.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw
Powstałym sosem zalać ryż. Naczynie przykryć folią aluminiową. Zapiekankę piec około 45 minut w temperaturze 180°C, aż nabierze złotego koloru.
Krok 7 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw
Sałatka: Obranego fenkuła tniemy obieraczka do warzyw na cienkie plasterki i przekładamy do miski z zimną wodą z dodatkiem lodu.
Krok 8 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw
Pomarańcze obieramy zostawiając skórkę. Obrane pomarańcze filetujemy. Ze skórki pozbywamy się białych części i tniemy ja na paseczki.
Krok 9 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw
Filety pomarańczy łączymy z fenkułem, liśćmi bazylii i skórką pomarańczy.
Krok 10 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw
Musztardę łączymy z olejem, papryką ostrą, solą morską, białym pieprzem, dodajemy sok z pomarańczy a następnie polewamy tym sosem sałatkę.
Krok 11 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw
Zapiekankę podawać z sałatką

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kusza23

16.10.2014 12:50
Bardzo fajna i kolorowa zapiekanka, na pewno spróbuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat