Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem cukinia-mięta

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 kg
cukier 3/4 szkl
mięta 1 garść
sok z cytryny 3 łyżki
galaretka agrestowa 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: dżem cukinia-mięta

Cukinię umyłam, obrałam i wypestkowałam. Pokroiłam w kostkę (waga podana już po oczyszczeniu i pokrojeniu ).
Włożyłam do garnka, nalałam odrobinę wody i dusiłam do miękkości. Około 40 minut.
Świeżą miętę umyłam i pokroiłam na drobno.
Gdy cukinią zmiękła dodałam cukier, miętę, sok z cytryny i galaretkę. Dobrze wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Przełożyłam do suchych i wyparzonych słoików. Zakręciłam i odwróciłam do góry nogami, pozostawiając do wystygnięcia.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 03.09.2017 13:09
Robię podobny dżemik, ale z galaretką cytrynową :) Na ciepło dość dziwny, ale już na zimno jest rewelacyjny :)
Klausia 09.08.2015 18:57
mięta dobra na wszystko :)
paula99926 21.08.2014 14:05
jeśli ktoś lubi miętę, to smak rewelacyjny! Mąż jest zachwycony :) w przyszłym roku zrobię więcej - zanim mi pomrozi całą miętę ;)
Natalija 21.08.2014 09:26
muszę kiedyś wypróbować :)
Kulinarna Ja 20.08.2014 21:02
chyba się skuszę ;)
Konczi 20.08.2014 20:45
wygląda smacznie :)
noninka77 20.08.2014 20:45
Bardzo jestem ciekawa smaku :)
Lis 20.08.2014 19:39
Super przepis:)
Patriszja
Patriszja 20.08.2014 19:23
super smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak