Przepis i sposób przygotowania na: Roszponkowa sałatka z grillowanym serem halloumi
Sałatka z grillowanym serem halloumi, świeżym ogórkiem, pomidorem oraz oliwkami czarnymi to danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską, idealne do podania na gorący, letni wieczór. Sałatka z grillowanym serem halloumi to także propozycja na grilla dla osób, które nie jadają mięsa, a lubią potrawy grillowe.
Jak grillować ser halloumi?
Żeby ser halloumi miał chrupiącą skórkę, nie był gumowaty, a przyjemny w gryzieniu, postępuj wg tych kroków:
1. Pokrój ser na plastry grubości ok. 1 cm
2. Aby ser był mniej słony, możesz go namoczyć w wodzie przed grillowaniem na ok. 30 minut.
3. Osusz plastry i posmaruj oliwą z każdej strony.
4. Grilluj ser z każdej strony ok. 2 minut.
Ser halloumi nie rozpuszcza się pod wpływem ciepła, dlatego jest idealny do grillowania. Jednak zawiera bardzo dużo soli, dlatego należy zjadać go z umiarem.
Przygotować sos: wymieszać oliwę z olejem sezamowym, octem balsamicznym, miodem oraz doprawić oregano i pieprzem.
Sałatka z halloumi:
Paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę dymkę, oliwki i ogórka w plastry lub pół plastry i pomidora w plastry. Na talerz rozłożyć umytą i osuszoną roszponkę, dodać warzywa i polać sosem.
Ser halloumi pokroić w plastry (nie za cienkie) i grillować z odrobiną oliwy na patelni grillowej lub grillu aż ser będzie rumiany.
Halloumi nakładać na sałatę podawać np. z grzankami lub chlebkiem pita.
Co możesz zmienić w tej sałatce?
Roszponkę możesz zastąpić dowolnym miksem sałat lub rukolą. Zamiast dymki możesz użyć cebuli czerwonej pokrojonej w piórka.