Przepis i sposób przygotowania na: Sushi maki i california maki.
Przygotowujemy składniki:
Surową marchew obieramy i kroimy na cienkie paseczki.
Zielone ogórki myjemy,odcinamy końcówki.Kroimy wzdłuż na połowę.Wydrążamy miękki środek.Resztę ogórka kroimy jak marchew.
Sałatę rwiemy w paski o szerokości około 1 cm.
Avocado obieramy i także kroimy w paski.Można skropić cytryną żeby nie ściemniało.
Surowe krewetki oczyszczamy.
Surowego tuńczyka kroimy na paski o szer 1 cm.
Wędzonego łososia także na długie cm paski.
Filet łososia surowego także kroimy na paski.Możemy użyć surowego lub podsmażyć na patelni.
Każdy paluszek krabowy kroimy wzdłuż na dwie części.
Przygotować miskę z wodą,składniki,serek typu philadelphia,ryż,łyżkę,matkę do zwijania(można zwijać bez matki)
Na patelni uprażyć sezam i odstawić do wystygnięcia.Ja mieszam czarny i biały.
Na każdy liść nori nałożyć łyżką cienką warstwę ryżu.Zostawić 2 cm od brzegu czyste nori.Ryż smarujemy cieniutko serkiem,kładziemy przygotowane warzywa i rybę lub krewetki.Zwijamy rulon i odkładamy.Robimy kolejne.
Kiedy kończymy zwijać rulon,to końcówki nori smarujemy wodą.Na konie kroimy na cm kawałki.
Możemy zrobić odwrócone sushi.
Nori smarujemy serkiem.Nakładamy warzywa,rybę i zwijamy.Na folię spożywczą nakładamy cienką warstwę ryżu.Na ryż kładziemy nori z rybą i warzywami.Przy pomocy folii delikatnie rolujemy.Obtaczamy w sezamie i również tniemy na cm kawałki.
Do sushi podajemy marynowany imbir.Można także moczyć w sosie sojowym i sezamie z dodatkiem ostrego zielonego chrzanu vasabi :-)