Przepis i sposób przygotowania na: Tymbaliki z brokuła, szynki i ziemniaków
2.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i również ugotować na parze do miekkości;
3.Ostudzone brokuły zmiksować w blenderze na jednolitą masę z 2 łyżkami oleju z oliwek,doprawić do smaku solą i pieprzem;
4.Jeszcze ciepłe ziemniaki wymierszać z 1 łyżką masła i widelcem doprowadzić do konsystencji puree;
5.Szynkę zmiksować w blenderze ze śmietaną na jednolitą masę, doprawić pieprzem do smaku;
6. Za pomocą pierścieni cukierniczych lub innych naczyń o podobnej formie, robić tymbaliki nakładając zmiksowane składniki w kolejności: 1/3 objętości ziemniaki (puree),potem szynka, potem brokuły; Włożyć do lodówki do schłodzenia na conajmniej 2h; Przed podaniem wyjąć delikatnie z naczynia przekręcając je „do góry nogami”na drugi talerz, udekorować dowolnie; Smacznego!