Kremówka kardynalska

Kremówka kardynalska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • beza

  • Krem:

  • dżem porzeczkowy

  • porzeczki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

-Biszkopt:
4 żółtka
2 całe jajka
70 g cukru
2 cukry waniliowe (po 7 g)
80 g mąki tortowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-Beza:
4 białka
80 g cukru
szczypty soli
-Krem.
500 ml słodkiej śmietanki 36%,
łyżka cukru pudru
1 małe opakowanie usztywniacza do bitej śmietany.
- dżem porzeczkowy
- owoce porzeczki i listki mięty

Biszkopt: Przy pomocy miksera, jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Beza: z białek i cukru i szczypty soli - ubić gęsty krem bezowy.

Płaską blachę do pieczenia posmarować w kilku punktach margaryną i całą pokryć papierem do pieczenia. Margaryną smaruje się tylko po to, by papier się nie ślizgał po blasze.
ZMIERZĆ DŁUGOŚĆ POSIADNEGO W DOMU PÓŁMISKA!!!
Dwiema łyżkami (jedną nabierać a drugą zgarniać nadmiar ciasta) nakładać najpierw biszkopt a później bezpośrednio przylegajaco, masę bezową w następujący sposób: zacząć od biszkoptu, kładąc wzdłuż dłuższego boku formy, na całej długości \"warkocz\" ciasta szerokości kilku centymetrów, I DŁUGOŚCI PÓŁMISKA. Obok na styk, tak samo masę bezową. TO NIE MUSI BYĆ ROBIONE POD LINIJKĘ!!!
Ja zrobilam 3 warstwy biszkoptu i 3 warstwy bezy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 (max. 170 stopni) i piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić.

Gdy ciasto przebywa w piecu, ubić śmietankę z paczuszką usztywniacza do bitej śmietany, cukrem pudrem.
Ostudzone na papierze ciasto przeciąć (razem z papierem) wzdłuż nożyczkami na dwie równe części - pasy.
Pierwszą położyć na półmisku papierem do góry i go delikatnie zedrzeć. Cienko posmarować dżemem. Na to nanieść 1 cm warstwę bitej śmietany. Dac owoce. Kolejno na to położyć następną warstwę, znowu zedrzeć papier, posmarować śmietaną i posypwac owocami. Wstawic do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolajka

28.09.2011 07:13
wygląda smakowicie

jolaxa1

05.07.2011 13:44
super

Ewa111

08.01.2011 14:21
wygląda bardzo apetycznie ,dla takiego ciasta warto zadać sobie trochę trudu ,żeby je zrobić

Ewelina43

08.12.2010 16:18
sądząc po zdjeciach musi byc pyszna, wypróbuje

jarek4

06.11.2010 10:14
aż ślinka leci

marzencia2007

28.08.2010 13:58
wyglada idealnie :) chciala bym jej skosztowac :)

Lidia11

23.08.2010 22:19
wygląda przepysznie

eli_555

19.08.2010 23:55
ale pychotka

krzyniu1984

10.08.2010 15:13
pyszne!

Jolanta40

06.08.2010 19:17
matko, jakie pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat