pierś z nadzieniem z suszonych pomidorów i fety

pierś z nadzieniem z suszonych pomidorów i fety

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi kurczaka

    3
  • feta

    3 plasterki
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • sok z limonki

    2 łyżki
  • sól gruboziarnista

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyścić mięso z nadmiaru tłuszczu i błonek, dobrze opłukać pod zimną, bieżącą wodą, osuszyć. W każdym kawałku naciąć głęboką \"kieszeń\". Nadziać ją suszonym pomidorem, bazylią i plasterkiem koziego serka lub fetą. \"Kieszeń\" zamknąć przy pomocy wykałaczki.
Nadziane piersi ułożyć w naczyniu szklanym lub porcelanowym, przyprawić obficie pieprzem i solą, polać oliwą i sokiem z cytryny. Marynować obracając parę razy, przez ok. 30 minut, czyli akurat tyle czasu, ile trzeba, żeby przygotować grill.
Nadziewane piersi piec na mocno rozgrzanym grillu (225-250 stopni). Ruszt należy przetrzeć olejem roślinnym przed położeniem na nim porcji kurczaka. Po pierwszych 2 minutach można przekręcić kawałki mięsa o 60-90 stopni tak, żeby odbiła sie na nich ładna kratka. Po 7-8 minutach na jednej stronie mięso należy przewrócić delikatnie szczypcami. Posmarować pędzelkiem umoczonym w oliwie. Łączny czas pieczenia ok. 14 minut. Piersi kurze są gotowe gdy mięso w przy dotknięciu (palcem lub szczypcami) nie jest już miękkie, lecz ładnie sprężynuje, ale nie jest jeszcze całkiem twarde

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

29.12.2011 13:38
super sprawa !!!

Henryka2

02.12.2010 23:30
Muszę wypróbować!

eli_555

18.09.2010 22:01
Pyszne mięsko.

wedith1

01.08.2010 09:54
Pycha ! Ja bym dodała jeszcze oliwki.... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat