Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kukurydza

    1
  • majonez tradycyjny

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy, także samo kukurydzę. Paprykę kroimy w drobną kostkę (papryka ma być zielona, a najwyżej żółta, by sałatka była wytrawna, ale... jeśli komuś odpowiada słodycz czerwonej....). Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni do zrumienienia. Zaraz po osiągnięciu właściwego, złotego koloru nasion trzeba je szybko zsypać na chłodny talerz,by leżały względnie płaską warstwą. Po zdjęciu z patelni nadal oddają sobie ciepło i nawet w miseczce mogą się przypalić, więc trzeba je rozłożyć. Paprykę, tuńczyka, kukurydzę i pestki wrzucamy do miski, mieszamy dokładnie, w dłoniach rozcieramy tymianek, mieszamy. Dodajemy majonez. Salatkę solimy do smaku dopiero na końcu, można też popieprzyć. Wersja rybno- ananasowa wymaga tylko dodania pokrojonego w drobne cząsteczki ananasa. Smak dla amatorów, ale też pycha :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Barbara55

18.04.2011 16:29
da się zjeść

kielcok1

20.03.2011 17:02
bomba

rakow2

02.01.2011 14:39
całkiem dobra

marta639

17.09.2010 16:50
Fantastyczna sałatka.

cukiereczek

31.07.2010 08:00
Robiłam super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat