Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki, a następnie dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie, pod koniec dodając posiekaną kolendrę. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać wystudzoną cebulę, Przyprawę do mięsa mielonego, szczyptę Grilla przyprawy klasycznej i odrobinę Soli czosnkowej Prymat do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka, tzatziki – pikantny sos czosnkowy oraz posiekaną miętę. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Paprykę usmażyć na grillu, a następnie obrać ze skóry i pokroić w paski. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Warzywa połączyć, dodać oliwę wymieszaną z Sosem sałatkowym polskim Prymat i doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem. Szaszłyki grillować przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz kolorową sałatką.