Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto kruche 1 opakowanie
mięso mielone drowbiowe 1/2 kg
pieczarki 200 g
pomidory w puszce 300 g
czosnek 2 ząbki
oregano 1/2 pęczka
bazylia 1/2 pęczka
oliwa 2 łyżki
sól, pieprz 1 szczypta
ser żółty 200 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć mięso oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć. Pieczarki oczyścić ale nie obierać ze skórki, pokroić w kostkę lub w plastry, dodać do mięsa i podsmażać jeszcze kilka minut. Bazylię i oregano opłukać, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Do mięsa dodać pomidory z puszki oraz zioła. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut.
Krok 1 - Calzone foto
2
Ciasto rozwinąć i przekroić na pół. Farsz układać na cieście, wierzch posypać serem.
Krok 2 - Calzone foto
3
Złożyć na pół a brzegi zlepić ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 stopni ( z termoobiegiem) zapiekać calzone 25 minut. Podawać z ulubionymi sosami, ja użyłam czosnkowego. Smacznego:)
Krok 3 - Calzone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena87 10.05.2013 10:30
bardzo apetyczne zwłaszcza, że domowe
aisza1 09.05.2013 06:29
jadłam ale nigdy własnej roboty...pycha
Janina 23.04.2013 11:42
Bardzo smaczne
iwi 23.04.2013 11:14
Smakowite jedzonko.
msmors 23.04.2013 11:07
włoski smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak