Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś
500 g
boczek wędzony
200 g
kiełbasa
300 g
czosnek
2 ząbki
koncentrat pomidorowy
3 łyżki
majeranek
1-2 łyżki
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt.
Sklep Prymat
ziele angielskie
2 szt.
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
4 szt.
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc - na około 12 godzin. Następnie w tej samej wodzie fasolkę razem z listkiem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu gotujemy do miękkości. Gdy fasola będzie już prawie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, roztarty w dłoniach majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i chwilkę gotujemy. Na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę i dodajemy do fasolki, gotujemy aż fasolka będzie zupełnie miękka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 15.03.2013 16:48
Dziękuję bardzo :)
goofy9 14.03.2013 23:37
świetny przepis, robię fasolkę bardzo podobnie
Piter 31 14.03.2013 17:38
Bardzo lubię fasolkę po bretońsku,smaczna:)
migotka28 14.03.2013 13:38
pyszne i sycące danie
Dorota37 14.03.2013 13:08
Pięknie podana :-)
mufinka79 14.03.2013 12:49
Dziękuję bardzo :)
malaczarna23 14.03.2013 12:47
uwielbiam fasolkę :)
cooleczka 14.03.2013 12:35
wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak