Kurczak w syropie muszkatołowym

Kurczak w syropie muszkatołowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

  • gałka muszkatołowa

  • rum

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 8 pałek z kurczaka, pół łyżeczki sosu paprykowego - użyliśmy chili, 1/4 szklanki sosu sojowego, 1/4 szklanki startej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, pół szklanki syropu z gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru. Syrop z gałki muszkatołowej: 2 łyżki cukru, 2 łyżki wody, 1 łyżka ciemnego rumu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.

SPOSÓB WYKONANIA: Zagotować wodę z cukrem. Gotować do zgęstnienia. Dodać rum i gałkę muszkatołową. Używać po ostudzeniu. Kurczaka doprawić solą, czosnkiem oraz cebulą. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć z piekarnika i natrzeć wymieszaną z sosem sojowym i imbirem syropem z gałki. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez godzinę. Podawać ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

30.09.2010 08:00
kurczak na ostro - pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat