Przepis i sposób przygotowania na: Deser pomarańczowy z bakaliami - do słoiczka
Pomarańcze wyszorować, sparzyć, osuszuć i otrzeć ze skórki.
Obrać i wykroić cząstki bez osłonek - zachowując sok.
Zasypać cukrem, dodać skórkę, rodzynki, żurawinę, wiórki oraz pokrojone w paseczki lub kosteczkę morele suszone.
Wymieszać i odstawić na 1-2 godziny.
Galaretkę zalać 1/2 szklanki soku pomarańczowego, wymieszać i odstawić do spęcznienia.
Postawić na małym płomieniu i ogrzewać, aż pomarańcze puszczą sok, a cukier się rozpuści - nakryć i gotować jeszcze 30 minut często mieszając.
Maizenę rozprowadzić w 1/2 szkl. soku pomarańczowego i wlać do pomarańczy - mieszać przez 1-2 minuty.
Dodać spęczniałą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.
Gorącą masą napełnić wyparzone średnie słoiczki, aż po sam brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Nakryć grubym ręcznikiem lub kocem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia - najlepiej na całą noc.
Deser nadaje się jako dodatek do lodów, gofrów, naleśników czy racuszków albo samodzielnie z dodatkiem waniliowego twarożku lub bitej śmietany.