Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy ze śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sos beszamelowy ze śmietaną - zobacz dlaczego warto zastąpić mleko, śmietaną. Poznaj mój przepis na sos beszamelowy ze śmietaną. 

Składniki:

masło 4 dag
mąka 4 dag
rosołu 1/8 l
Kwas cytrynowy Prymat
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 1/4 l
ser żółty pikantny 4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy ze śmietaną

Sos beszamelowy ze śmietaną to moja wariacje, która jest alternatywą do klasycznego przepisu. Sos wychodzi nieco pikantny, a dodatek śmietany łagodzi nieco jego smak. Sos beszamelowy ze śmietaną wychodzi idealnie kremowy, ma bogatszy smak i ciekawą konsystencję. Dużo łatwiej też przygotować sos beszamelowy ze śmietaną, zamiast mleka. Niektóre wersje beszamelu mogą zacząć się ścinać lub gęstnieć zbyt szybko podczas gotowania. Dodanie śmietany może zapobiec temu, nadając elastyczność i zapobiegając spięciu się sosu.

Stopić tłuszcz, dodać mąkę, zasmażyć (nie rumieniąc!), rozprowadzić rosołem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, wymieszać z żółtkami, śmietaną i tartym serem. Podgrzać, ale nie gotować.

Sos używa się do zapiekania potraw jarskich, rybnych, mięsnych. Do sosu można dodać tylko połowę sera, resztę zaś użyć do posypania potrawy przed zapiekaniem.

Można dodać gałkę muszkatołową.

Sos do lasagne i warzywa pod beszamelem to kolejne przepisy, które Cię zainteresują. Sprawdź już teraz i gotuj z Doradcą Smaku :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak