Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy z gałką muszkatołową
Sos beszamelowy kojarzy się z gałką muszkatołową? A co zrobić jeśli akurat nie mamy jej w domu? Czym zastąpić gałkę muszkatołową w beszamelu? Jest na to sposób:
Gałka muszkatołowa to składnik, który nadaje beszamelowi delikatnego aromatu. Ale istnieją alternatywne składniki, którymi możecie zastąpić gałkę muszkatołową w beszamelu. Należy do takich składników m.in. cynamon lub pieprz biały. Innymi przyprawami, które sprawdzą się też do doprawienia beszamelu to imbir, zioła prowansalskie i kurkuma. Dodając skórkę cytrynową do beszamelu nadacie mu subtelnej, cytrynowej nuty.
Pamiętaj, że każda z tych alternatyw wpłynie na smak sosu beszamelowego w inny sposób, więc warto eksperymentować, aby znaleźć kombinację składników, która najlepiej odpowiada Twoim upodobaniom i danym, które przygotowujesz.
Do rozgrzanego tłuszczu dodać mąkę i rozetrzeć. Podlać gorącym rosołem, dolewać mleko ciągle mieszając. Doprawić gałką i solą, wlać śmietanę. Ja lubię z ryżem i dowolnymi warzywami.