Sos beszamelowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    1/2 szkl
  • sól

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos beszamelowy przygotowujemy w bardzo prosty sposób . Jest znakomity np. do lazanii.
W rondelku rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę i szybko mieszamy . Wlewamy porcjami mleko , cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu . Uważajmy , aby nie było grudek . Gdy sos będzie gęsty , doprawiamy solą i gałką muszkatołową .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pawlus14 11.03.2015 22:36
super sosik
margaret 25.02.2014 18:18
dobry sos))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat