Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z wędzarni
Marynata:
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki soli peklowej
2 litry wody przegotowanej
Przyprawa ziołowa:
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka mielonego jałowca
wykonanie:
Zagotować wodę z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, wymieszać z solą i wystudzić do zimnej marynaty włożyć mięso kaczki( w całości), przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, delikatnie osuszyć i dokładnie natrzeć z ziołami, zaczepić za kuperki i wędzić dość długo w ciepłym dymie. Podawać na zimno z dodatkiem chrzanu. Oczywiście w towarzystwie kaczki możemy uwędzić szyneczkę lub kurczaka, wcześniej marynować mięso w tej samej marynacie co kaczkę.