Sushi FUTOMAKI

Sushi FUTOMAKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • algi

    4 listki
  • paluszki krabowe

    8 szt
  • awokado

    1/2 szt
  • wasabi

  • ryż do sushi

    1 szkl
  • woda

    1,5 szkl
  • ocet ryżowy

  • łosoś wędzony plastry

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Na 4/5 listka alg rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). W odległości około 3cm od brzegu smarujemy ryż pastą wasami, a następnie układamy na paście paluszki krabowe, paski łososia oraz awokado pokrojone w plastry. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty i dociskając palcami awokado, lososia i paluszki krabowe, rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnese91

04.04.2012 00:25
Zawsze mnie zastanawiało jak się robi sushi. Fajnie, że dałaś przepis :)

dwa pokoje z kuchnią

19.03.2012 07:46
ale piękne

mala2021

05.01.2012 10:42
uwielbiam sushi

smakowita

12.12.2011 21:03
piękne,zgrabne i smaczne

treonina

21.11.2011 20:53
nigdy sama nie robiłam sushi

halina17

21.11.2011 19:59
dobry przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat