Nalewka z jeżyn.

Nalewka z jeżyn.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukru

    1 kg
  • spirytusu

    1 litr
  • wody

    0,5 litra
  • jeżyny

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Opłukać owoce, pozostawić aby dobrze obeschły. Do dużego słoja układać warstwami jeżyny, przesypując je cukrem. Lekko ucisnąć. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 4-5 dni aż puszczą dużo soku. Po upływie tego czasu zlać sok, wlać do niego spirytus, wymieszać i odstawić na 2 tygodnie. Po tym uzupełnić wodą, przefiltrować przez złożoną gazę lub filtr do kawy. Rozlać w butelki, schować w chłodne i co ważne ciemne miejsce i sięgnąć po nalewkę dopiero zimą, po upływie min.6 miesięcy. Przypomni nam smak lata i doskonale rozgrzeje.

Owoce, osączone z soku ze spirytusem możemy zalać wódką i otrzymamy trochę słabszą i mniej aromatyczną, ale i tak dobrą nalewkę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

11.07.2013 16:03
pyszna nalewka

czekoladka_m

02.02.2012 12:58
Na aktualne mrozy taka rozgzrewająca naleweczka lepsza niż jakiekolwiek lekarstwo:):)

Grażyna13

02.02.2012 11:35
Oj, to by mi smakowało :)

maryśka

25.09.2011 20:56
dobra naleweczka

maciek7

11.08.2011 20:34
super

caroline1983

27.03.2011 20:40
pyszna

eli_555

29.10.2010 23:30
dobra na przeziębienie

SmacznaPyza

12.07.2010 11:28
tej też bym spróbowała...mniam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat