Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy z serem
Sos beszamelowy z serem to pyszna i kremowa kompozycja, która doskonale nadaje się do wielu potraw, od makaronu po zapiekanki i dania na bazie warzyw. Ten sos jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także uniwersalny, pozwalając na eksperymentowanie z różnymi rodzajami sera, aby dopasować go do swoich preferencji smakowych.
Sos beszamelowy z serem - jaki ser będzie najlepszy?
- parmezan,
- cheddar,
- gouda,
- mozzarella.
Każdy z tych serów sprawi, że sos beszamelowy będzie inaczej smakował.
Masło roztapiam w rondelku, uważając, by się nie przypaliło. Dodaję mąkę i mieszam, by połączyła się z masłem. Wlewam stopniowo mleko, szybko mieszając (najlepiej za pomocą tzw rózgi).
Ser żółty (miękki, najlepiej Masdamer lub Gouda) ścieram na tarce i dodaję do sosu, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawiam solą i białym pieprzem.
Tak przygotowany sos wykorzystuję do lazanii, faszerowanych warzyw oraz zapiekanych naleśników.