Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos winegret

4.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sos winegret jest niezbędny w każdej kuchni! Nadaje potrawom wyjątkowego smaku i świeżości. To prosty, a jednocześnie wyjątkowy sos, który łączy ze sobą oliwę z miodem, musztardą, przyprawami i ziołami. Jego delikatna kwasowość i aromatyczne nuty sprawiają, że sos winegret doskonale komponuje się z różnymi daniami, od sałatek po mięsa i ryby. Dowiedz się, jak zrobić sos winegret w kilku krokach!

Składniki:

oliwa 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
miód 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos winegret

Sos winegret to prawdziwa perełka w kuchni, która nadaje potrawom niezapomniany smak i świeżość. Przygotowanie tego wyjątkowego sosu jest proste i  szybkie. Wystarczy połączyć sok z cytryny, sól, pieprz, musztardę, miód i opcjonalnie czosnek, aby uzyskać bazę o intensywnym smaku. Następnie, stopniowo wlewając aromatyczną oliwę z oliwek, sos nabiera gładkiej konsystencji! Sprawdź przepis na sos winegret!

Mieszamy sok z cytryny z solą, pieprzem, musztardą, miodem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jak już wszystkie składniki są dobrze wymieszane, pomału wlewamy oliwę, cały czas energicznie mieszając. Sos jest gotowy w momencie, gdy wszystkie składniki się połączą, a sos jest w miarę jednolity. Można zrobić sos bez czosnku- chociaż dla mnie czosnek jest obowiązkowy :-) Musztardę sarepską można zastąpić inną, np. ostrą rosyjską. Ja czasem daję pół łyżki sarepskiej i pół łyżki musztardy francuskiej.

Musztardę sarepską można zastąpić inną, np. ostrą rosyjską. Ja czasem daję pół łyżki sarepskiej i pół łyżki musztardy francuskiej.

Szukasz przepisu, który przyda Ci się na każdą imprezę? W takim razie zapisz ten przepis na sos winegret. Możesz go dodać do wielu dań takich jak: 

Sałatki: Sos winegret jest doskonałym dressingiem do różnego rodzaju sałatek, zarówno zielonych liści, jak i sałatek warzywnych. Nadaje im wyjątkową kwasowość i smak.

Mięsa: Sos winegret jest świetnym dodatkiem do mięs, takich jak grillowane kurczaki, steki czy karkówka. Możesz go używać jako marynaty lub polewy.

Ryby: Delikatny smak sosu winegret doskonale komponuje się z rybami, takimi jak łosoś czy tuńczyk. Możesz go użyć do marynowania ryb lub jako polewę na gotowe dania.

Warzywa grillowane: Sos winegret może nadać intensywnego smaku warzywom grillowanym na ruszcie. Polewaj nimi grillowane bakłażany, cukinie, papryki i inne warzywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 31.10.2012 20:06
Jeden z moich ulubionych.
Adamorek 26.09.2012 14:37
robię do sałatek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak