Przepis i sposób przygotowania na: Mięciutkie i pulchne ciasteczka owsiane
płatki owsiane - 2 szklanki (poj.szkl.250ml),
otręby pszenne - szklanka,
kaszka kukurydziana (o grubości ziaren kaszy manny) - szklanka,
rodzynki - 200g,
kandyzowana skórka pomarańczowa - 100g,
maka żytnia - szklanka,
mleko świeże 3,2% - szklanka,
woda - szklanka
jaja - 2,
olej - 0,5 szklanki,
cynamon - 1 i 1/3 łyżki,
soda - 2 łyżeczki,
cukier - 6-7 łyżek,
aromat migdałowy (lub inny) - kilka kropel.
PRZYGOTOWANIE:
Jaja rozbełtać. Podobnie jak w cieście na muffinki, wszystkie suche oraz mokre składniki mieszamy w osobnych miskach. Łączymy składniki mokre z sypkimi, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką kładziemy na nim okrągłe ciasteczka. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Ciasteczka zjadamy w ciągu 2-3 dni, bo mogą spleśnieć. Nie twardnieją na drugi dzień. Z podanej proporcji wyszło mi 40 ciasteczek, które zniknęły w mgnieniu oka.