Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

szaszłyk z kurczaka z porami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z kurczaka
1 kg
pory
4 szt
czosnek posiekany
3 ząbki
sos sojowy jasny
4 łyżki
wiśniówka
4 łyżki
woda
2 łyżki
miód
2 łyżki
skórka z cytryny - otarta
1 łyżeczka
olej sezamowy
1/2 łyżeczki
oliwa
1 łyżka
imbir świeży
1 drobno pokrojony

Przepis i sposób przygotowania na: szaszłyk z kurczaka z porami

Pory myjemy kroimy na 4 centymetrowe kawałki.Do rondelka wlewamy sos sojowy,wiśniówkę wodę,dodajemy imbir,czosnek olej sezamowy,oliwę z oliwek i miód,podgrzewamy do wrzenia,zmniejszamy ogień i dodajemy skórkę z cytryny i studzimy.Około 1/3 płynu odcedzamy to będzie sos z którym podamy mięso a reszt posłuży nam na marynatę.Umyte i osuszone mięso kroimy na kawałki nadziewamy na specjalne szpadki do szaszłyków i nabijamy na przemian kawałki mięsa i białe części pora.Układamy w płaskim naczyniu oblewamy marynatą przewracamy aby gęsta marynata pokryła kawałki mięsa,marynujemy pół godziny w temperaturze pokojowej.Układamy na tacce i pieczemy na grilli obracając co jakiś czas.Podajemy z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.09.2011 18:42
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak