Tarta z szynką i bobem

Tarta z szynką i bobem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bób

    300 gram
  • szynka

    100 gram
  • posiekany szczypiorek

    2 łyżki
  • serek śmietankowy

    150 gram
  • jaja

    2 sztuki
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ciasto kruche

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płatem ciasta wylep naczynie do tarty o średnicy ok. 22cm i ponakłuwaj widelcem. Pozostałe ciasto, to wystające ponad rant, odkrój. Na cieście ułóż papier do pieczenia, obciąż suchą fasolą i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie bób zalej wrzątkiem, odstaw na 2-3 minuty i obierz z twardych łupin. Szynkę pokrój w kostkę, wymieszaj z bobem. Zdejmij z ciasta papier z fasolą. Ułóż masę na cieście. Serek wymieszaj ze śmietaną i rozkłóconymi jajkami, dodaj szczypior. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż jajeczno-śmietankową masę na bób z szynką. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa się zetnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

23.10.2011 12:15
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat