Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj Pomidorowo-Bazyliowy
* 2 filety z Mintaja (świeże nie mrożone!!!) można użyć mrożonych ale to już nie ten smak ;(
* 1/2 cytryny
* 1 pomidor (mocno dojrzały)
* 3 gałązki Bazylii
* 1 łyzka oliwy(Gallo z Oregano)
* sól,pieprz (wg.uznania)
Dobrze zrobiona rybka nigdy nie jest zła ;) Polecam. Ale proszę pamiętać rybka ma być świeża !!!
Etapy przygotowania
Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wykładamy na tackę.Skrapiamy obficie cytryną,solimy i pieprzymy i (do lodówki na 15 minutek)
Pomidorka myjemy ,bazylię również-osuszamy.
Do blendera wkładamy pokrojonego pomidorka i posiekaną bazylię włącznie z łyżką oliwy. Blenderujemy na papkę.Wyjmujemy rybkę nakładamy na nią połowę sosu.
Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy na kratce naszą rybkę około 25 minutek.
Po tym czasie wyjmujemy,kroimy ją na pół i nakładamy na siebie.Polewamy resztą sosu i wcinamy :-)
SMACZNEGO . . . . . .
Podajemy z czym kto lubi.
Ja podałam z młodymi ziemniaczkami i surówką z kapustki kiszonej :-)