Przepis na ciasto na omlet.

Przepis na ciasto na omlet.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3
  • masło

    2 duże łyżki masła
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jajka najlepiej kup na bazarze. Muszą być świeże.
2. Pomyśl o dodatkach. Zajrzyj do lodówki. Możesz rolować w omlecie: pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory (bez pestek) i bez skóry, pokrojone w paski, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę bekon, anchois, krewetki, grzyby, listki szpinaku, zielony groszek, świeże zioła, szczypior, orzechy pistacjowe, jagody, wiśnie bez pestek, konfitury, a może masz ser: parmezan, rokpol, odrobinę fety.
3. Przed wlaniem jaj na patelnię ubij je dokładnie trzepaczką. Duża ilość powietrza sprawi, że omlet będzie puszysty.
4. Sprawdź, czy patelnia ma odpowiednią temperaturę. Musi być gorąca. Trzymaj rękę nad patelnią - jeżeli poczujesz ciepło, patelnia jest gotowa.
5. Używaj do smażenia masła, ale uważaj, by się nie przypaliło.
6. Ubite jajka wlej na patelnię. Smaż, ruszając patelnią do przodu i do tyłu (ok. 1 min). Potem przestań ruszać. Pozwól im wyrosnąć.
7. Teraz posyp omlet wybranym dodatkiem. Zasada: im prościej, tym lepiej.
8. Za pomocą łopatki delikatnie zroluj omlet.
9. Zsuń omlet na talerz.
Smacznego!!!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

accee

13.01.2011 21:56
REWELACJA

iwona332

19.09.2010 19:08
super

aga130982

07.08.2010 20:28
pyszny

ola2733

24.06.2010 23:20
bardzo smakowity przepis

Katarzyna/kate1980

20.06.2010 14:49
fajnie to wszystko opisałaś :) typowo dla laika, super zdjęcie

aga130982

18.06.2010 11:34
wspaniałe omlety

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat