Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jogurtem greckim i kandyzowanym ananasem
1 jajko
...1/2 szkl. cukru
100 g Kasi
2 szczypty soli
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka cukru z wanilią
MASA: 1 kg sera białego 3-krotnie mielonego
4 jajka
150 g Kasi
1/2 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
150g jogurtu greckiego
2 łyżki budyniu waniliowego
1 op. przyprawy do sernika
6 łyżek posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 dkg kandyzowanego, kolorowego ananasa
POLEWA: 1 łyżeczka żelatyny
1/4 szkl. wody
150 ml jogurtu greckiego
2-3 szczypty mielonego cynamonu
3-4 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
sposób przygotowania: Ciasto - Kasię posiekać z mąką, dodać cukier, cukier waniliowy, sól a następnie jajko i jogurt. Zagnieść ciasto i schłodzić min. 30 min.. Następnie rozwałkować i wylepić dno tortownicy 26cm średnicy. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Masa - miękką Kasię utrzeć z cukrem zw. i waniliowym. Miksując dodawać na przemian do jednym jajku i części sera. Gdy masa będzie gładka dosypać budyń i przyprawę do sernika oraz jogurt, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę i ananasa. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku do wystudzenia i dopiero zimny wyjąć z formy.
Polewa - żelatynę zalać zimną wodą a gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści - mieszać cały czas. Ciepłą wlać do jogurtu, dodać cynamon, wymieszać a gdy zacznie tężeć wylać na sernik. Posypać skórką.