Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa z tuńczykiem
* tuńczyk w sosie własnym (lub w oleju) - 2 puszki po 180g,
* makaron ryżowy nitki - 150g,
* puszka kukurydzy - 240g,
* cebula czerwona - 2 małe,
* brokuł - 1 nieduży,
* ogórek kiszony lub konserwowy (lepsze z kiszonym) - 4-5 średniej wielkości sztuk,
* majonez - 5 czubatych łyżek,
* jogurt grecki lub naturalny - 3 czubate łyżki,
* sok z cytryny - 2 łyżki,
* pieprz świeżo zmielony,
* czosnek - duży żabek,
* sałata lodowa - ok 1/2 niedużej główki (plus cukier, oliwa, sok z cytryny i pieprz jako przyprawy do salaty),
* sól.
*
PRZYGOTOWANIE:
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na małe cząstki. Makaron połamać, ugotować w osolonej wodzie lub wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, odcedzić i ostudzić. Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sałatę pokroić i najlepiej jest przyprawić ja do smaku oliwa, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem. Tuńczyka dobrze odcisnąć z zalewy, ogórki drobno pokroić. Na dno dużej, okrągłej, szklanej salaterki ukladamy polowe z ugotowanego makaronu ryżowego, puszkę tuńczyka, polowe sosu majonezowego, brokuła, odsączoną kukurydze, cebule, pokrojone ogórki, ponownie warstwę makaronu, puszkę odsączonego tuńczyka, pozostałą polowe sosu majonezowego i sałatę. Wstawić na godzinę do lodówki, aby smaki się lekko przegryzły