Przepis i sposób przygotowania na: Kawa cappuccino
Przepis na kawę cappuccino może różnić się od siebie w zależności od dodatków, jakie do niej zostały wykorzystane. Przygotowanie kawy cappuccino według przepisu wymaga kilku kluczowych kroków. Na początku ważne jest przygotowanie mocnej kawy espresso. Możecie zgodnie z tym przepisem zrobić to na bazie kawy rozpuszczalnej ale również na tej z ekspresu - to jaką wybierzecie zależy jedynie od Waszych preferencji smakowych. Kluczową kwestią w przepisie na kawę cappuccino jest spienienie mleka, by uzyskać nie tylko piękny wizualnie efekt w szklance, ale również złagodzić smak kwaśnej i niekiedy gorzkiej kawy. W ostatecznym rozrachunku kawę mieszany z ciepłym mlekiem oraz przyprawiamy cynamonem lub Przyprawą do kaw i deserów Prymat.
Kawa cappucino przepis:
1. Zaparzyć espresso, wlać do szklanek do ok.1/2 wysokości.
2. Mleko podgrzać a następnie spienić lub ubić mikserem aż utworzy się na wierzchu pianka
a w dolnej części mleko pozostanie płynne. Do szklanki wlać płynne mleko.
3. Na wierzch wyłożyć łyżą dużą porcję piany. Posypać cynamonem.