Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w karmelowej polewie
Przygotować syrop: do rondelka wlać szklankę wody, zagotować, zmniejszyć ogień. Powoli, przez cały czas mieszając, wsypywać 1/2 szklanki cukru. Podgrzewać i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zwiększyć ogień, gotować jeszcze przez 1-2 min. by syrop zgęstniał.
Gruszki odsączyć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać syropem. Szczelnie przykryć, gotować przez 10-15 min., od czasu do czasu przewracając gruszki. Gruszki wyjąc z syropu, ustawić na półmisku w pozycji pionowej.
Przygotować karmel: szklankę cukru wsypać do małego rondelka, podgrzewać przez cały czas mieszając. Kiedy cukier prawie całkiem się rozpuści, zmniejszyć ogień i podgrzewać, aż masa nabierze bursztynowego koloru.
Gorącym karmelem polać gruszki.