Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
* 20 dag suchego ryżu
* ok.0,5 kg pieczonego lub gotowanego mięsa (ja użyłam pieczonego karczku w ziołach i udka gotowanego z rosołu)
* ok.250 ml podsmażonego z czosnkiem szpinaku
* 1 łyżka masła
* 8 plastrów pomidora suszonego
* 1/2 świeżego pomidora
* 1/2 pęczka szczypiorku
* 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
* 1 cebula
* 15 dag sera żółtego np.gouda
* 1 płaska łyżka suszonej bazylii
* tłuszcz i bułka tarta do posmarowania naczynia żaroodpornego
Ryż ugotować na sypko w osolonym wrzątku.
Mięsa pokroić w kostkę,cebulę w półplastry i podsmażyć razem na oleju z pomidorów suszonych.Mój karczek był pieczony w sporej ilości ziół i przypraw więc mięs nie doprawiałam.Jeśli macie mięsa gotowane proponuję dodać czosnek granulowany,paprykę słodką mieloną,ew. inne ulubione przyprawy.
Ser zetrzeć na grubej tarce.
Szpinak poddusić z posiekanym czosnkiem (ja kupiłam mrożony, który już był doprawiony czosnkiem) na łyżce masła.
Pomidory suszone pokroić na pół lub na ćwiartki.
Naczynie posmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.Wyłożyć połowę ryżu i wyrównać.Posypać małą ilością startego sera i rozłożyć połowę mięsa.Znów troszkę posypać serem.Przykryć drugą połową ryżu i na nim znów rozłożyć mięso.Na mięsie rozsmarować warstwę szpinaku.Na powierzchni porozkładać kawałki pomidorów suszonych.Przykryć resztą sera żółtego i posypać bazylią.
Wstawić do piekarnika i zapiekać w 175 stopniach (termoobieg).Po 20 minutach ułożyć na wierzchu kawałki świeżego pomidora i zapiekać kolejne 10 minut.Po wyjęciu posypać np. szczypiorkiem.