Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żebroczka - śląska zapiekanka z ziemniaków, ryżu i boczku

5.0
(24)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

To regionalna potrawa kuchni Śląskiej konkretnie pochodzi ona z Wisły. Legenda głosi, że żebrak który ponoć przygotował tą potrawę chodził on od domu do domu, by zebrać jakieś pożywienie i gdy zaś udało mu się zdobyć kilka produktów to zrobił taką zapiekankę.

Składniki:

Na zapiekankę

ziemniaki 1.5 kilograma
ryż 140 gramów
boczek wędzony 0.5 kilograma
mleko 450 mililitrów
cebula 1 sztuka
majeranek 1 łyżeczka
kminek 0.5 łyżeczki
czosnek 3 ząbki

Porada

Mięso do tej potrawy powinny być odpowiednio tłuste, co zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Zamiast boczku można dodać słoniny wcześniej wytopionej.

Przepis i sposób przygotowania na: Żebroczka - śląska zapiekanka z ziemniaków, ryżu i boczku

Ziemniaki obieramy myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Ryż ugotować i odcedzić.

Cebulę obieramy kroimy w kostkę i zrumienić na patelni wszystko dodać do ziemniaków.
Następnie na tej samej patelni smażymy boczek. Razem z tłuszczem dodać do ziemniaków.

Teraz czas na ryż i gorące mleko oraz zgniecione ząbki czosnku.
Wszystko doprawić według uznania solą pieprzem dodać kminek i łyżeczkę majeranku. Ja również dodałam pieprz czosnkowy.

Całość wymieszać i wylać na blaszkę. Zapiekać w 180 stopniach przez około 60 minut aż brzegi staną się chrupiące, a całość nabierze złoto brązowego koloru.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak