Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z indyka
* udzce z indyka - 2 sztuki po 300g,
* cebula biala - 1 duza,
* marchewki - 5 srednich sztuk,
* pietruszka korzen - 2 sztuki,
* seler korzeniowy - 150g,
* czosnek - 2-3 zabki,
* vegeta - 2 czubate lyzki,
* sól, pieprz,
* lisc laurowy,
PRZYGOTOWANIE:
Mieso umyc i zalac zimna woda (ok 1,5-2 litry). Dodac vegete i sól. Zagotowac. Gotowac przez godzine na wolnym ogniu, w trakcie gotowania, po okolo 45 minutach dodac cala, obrana i umyta wczesniej cebule. Warzywa obrac, umyc i w razie potrzeby pokroic na nieco mniejsze czesci. Dodac lisc laurowy, pieprz (ziarnisty lub mielony, w zaleznosci od upodoban), marchew, pietruszke i selera. Gotowac przez okolo 30 minut. Gdy mieso i warzywa beda juz miekkie, wrzucic obrany czosnek, doprawic do smaku i zagotowac. Podawac na goraco z ziemniakami, kluskami lub makaronem.