Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka rybna 2.
* 2 torebki ryżu białego (po 10 dag)
* 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
* ok.20 dag wędzonego łososia (może być brzuszek łososia)
* 15 dag żółtego sera np.gouda
* 2 łyżki masła
* 2 płaskie łyżki tymianku suszonego
* 1 płaska łyżka papryki mielonej słodkiej
* 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
* tłuszcz do posmarowania naczynia żaroodpornego (ja akurat użyłam masła)
* bułka tarta do posypania naczynia żaroodpornego
* szczypiorek do posypania
Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzić.
Tuńczyka osączyć z oleju, łososia rozdrobnić. Wymieszać obydwa gatunki ryby.
1 saszetkę ryżu wsypać na dno naczynia żaroodpornego, posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Zetrzeć trochę sera na drobnej tarce. Posypać na wierzchu połową tymianku, pieprzu ziołowego i papryki.
Rozłożyć równomiernie warstwę rybną.Znów zetrzeć trochę sera.
Wyłożyć pozostały ryż,wyrównać powierzchnię i zetrzeć na niego pozostały ser. 2 łyżki masła pokroić na wiórki i rozłożyć na serze.Posypać resztą przypraw.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiec ok. 20 minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem.