Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwykły pszenny chleb na zakwasie

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 50 g
woda 150 g
oliwa 30 g
woda 150 g
sól 1 łyżeczka
mąka pszenna 400 g typ 650
żółtko jajek
słonecznik
mąka żytnia 150 żurkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Zwykły pszenny chleb na zakwasie

Kroki postępowania

1
Pierwszego dnia rano należy wyciągnąć zakwas z lodówki i go dokarmić. Wieczorem można nastawić zaczyn: wymieszać po 150 g wody i mąki żytniej żurkowej oraz 50 g zakwasu. Przykryć folią i odstawić na całą noc.
Krok 1 - Zwykły pszenny chleb na zakwasie foto
2
Następnego dnia, do zaczynu dodać wodę i oliwę, sól, zamieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Krok 2 - Zwykły pszenny chleb na zakwasie foto
3
Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę (lub do czasu gdy chleb ładnie wyrośnie).
Krok 3 - Zwykły pszenny chleb na zakwasie foto
4
Następnie w kubeczku roztrzepać żółtko z łyżką wody. Posmarować delikatnie wierzch chleba. Posypać słonecznikiem (lub innymi ziarnami).
Krok 4 - Zwykły pszenny chleb na zakwasie foto
5
Tak przygotowany chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć 210 i piec jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Krok 5 - Zwykły pszenny chleb na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 06.03.2014 13:12
i taki lubię najbardziej:)
ben-ka 09.01.2014 09:05
Taki swojski chlebek,to ja lubię:)
gosia56 05.10.2013 09:14
napewno pyszny chlebuś
pierniczkowo 04.10.2013 15:14
zwykły, ale jaki pyszny :)
adelajda 04.10.2013 09:56
dobry taki domowy :)
fotoviderek 04.10.2013 07:26
Zwykły niezwykły, pycha :)
Łucja 03.10.2013 21:41
pyszny chlebek :)
Alex_M 03.10.2013 18:13
@Mniam, powodzenia :)
IwonaDD 03.10.2013 15:35
wygląda pysznie
Dorota37 03.10.2013 12:29
piekny chlebek :-)
Mniam 03.10.2013 09:07
Jestem w trakcie produkcji zakwasu, więc jak się zrobi to skorzystam z przepisu :)
caralajna 03.10.2013 07:13
domowy najlepszy, może zwykły lecz niezbędny
Sroczka 02.10.2013 22:53
Przepysznie ten chlebek wygląda.
migotka28 02.10.2013 22:30
kusisz tymi chlebkami:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak