Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ziemniaczane babeczki z boczkiem, cebulą i suszonymi pomidorami

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli zostały Wam ugotowane ziemniaki z obiadu, zróbcie pyszne babeczki z boczkiem i cebulą. Możecie je podać na ciepło lub na zimno, zawsze w towarzystwie zielonej sałaty.

Składniki:

ziemniaki ugotowane
1/2 kilograma
boczek
100 gramów
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
suszone pomidory z czosnkiem
4 sztuki
olej rzepakowy
3 łyżki
masło
2 łyżki
śmietana 30%
250 mililitrów
ser żółty
200 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat
250 gramów
jajko
2 sztuki
kiełki
1 garść
sos tatarski
do podania
Sklep Prymat

Do smaku:

Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane babeczki z boczkiem, cebulą i suszonymi pomidorami

Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni z olejem i 2 łyżkami masła smażymy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.

Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, śmietankę, ok. 150 g startego sera żółtego, ziemniaki, gałkę muszkatołową.

Gotujemy 3–4 minuty, zostawiamy do ostygnięcia.

Boczek pokrojony w plasterki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy, aż zrobi się złocisty i chrupiący (ok. 15 minut).

Do wystudzonego farszu na patelni wbijamy jajka i szybko mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Do bułki tartej dodajemy przyprawę do ziemniaków. Po wystudzeniu masę z patelni przekładamy do małych foremek posmarowanych masłem.

Wykładamy w kolejności: łyżka farszu, ½ łyżki bułki tartej z przyprawą, plasterek upieczonego boczku. Czynność powtarzamy w każdej z kokilek. Na koniec posypujemy pozostałym startym serem.

Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Podajemy wyjęte z kokilki, z sosem, udekorowane kiełkami.

Podajemy z sosem tatarskim Smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak