Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na mięsne babeczki
-
mięso mielone wołowo-wieprzowe
500 g -
jajko
1 szt -
pomidory suszone Smak
6 szt -
ząbki czosnku
3 szt -
cebula
1 szt -
ser pleśniowy niebieski
100 g -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Składniki na ziemniaczane rozetki
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
1/2 łyżeczki -
sól
-
ziemniaki
600 g -
masło
1 łyżka
Dodatkowo
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
1/2 szklanki -
tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przyprawy, sól do smaku, masło i żółtka i dokładnie mieszamy. Masę odkładamy na bok.

Cebulę, ser pleśniowy i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Wszystko przekładamy do misy robota i miksujemy aż otrzymamy konsystencję pasty. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy aż składniki się połączą.
Z mięsa formujemy kulki (wielkości kotletów mielonych), obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia muffinów.

Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami podajemy z ulubioną surówką lub sałatką.
Komentarze (24)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (14)