Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami

5.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na mięsne babeczki

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
jajko 1 szt
pomidory suszone Smak 6 szt
ząbki czosnku 3 szt
cebula 1 szt
ser pleśniowy niebieski 100 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na ziemniaczane rozetki

Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1/2 łyżeczki
sól
ziemniaki 600 g
masło 1 łyżka

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ziemniaczanych rozetek:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przyprawy, sól do smaku, masło i żółtka i dokładnie mieszamy. Masę odkładamy na bok.
Krok 1 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami foto
2
Przygotowanie mięsnych babeczek:
Cebulę, ser pleśniowy i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Wszystko przekładamy do misy robota i miksujemy aż otrzymamy konsystencję pasty. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy aż składniki się połączą.

Z mięsa formujemy kulki (wielkości kotletów mielonych), obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia muffinów.
Krok 2 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami foto
3
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę z mięsem wkładamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego i na wierzchu naszych mięsnych babeczek wyciskamy rozetki. Blachę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20-25 minut.

Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami podajemy z ulubioną surówką lub sałatką.
Krok 3 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.04.2015 16:24
świetnie wyglądają :)
Kolorowa 09.04.2015 20:06
fajnie wykonane ;)
Janina 09.04.2015 15:45
Wspaniałe babeczki;)
VioletoweKucharzenie 09.04.2015 13:47
Prezentują się wspaniale:-)
Beatris 09.04.2015 10:49
Wyglądają bardzo apetycznie.
Seba 09.04.2015 10:38
bardzo dobre
Mancia w kuchni 09.04.2015 10:07
wow! super przepis!
R'n'G Kitchen 09.04.2015 09:37
Mega apetyczne
wwwiolka 09.04.2015 09:32
Bardzo fajny przepis.
monia2005 09.04.2015 08:59
super pomysł ,wyglądają wspaniale
Ola1984 09.04.2015 07:18
Apetycznie wyglądają :)
katerinaJ 09.04.2015 07:15
Pychotka :)
misia53 08.04.2015 23:48
bardzo efektowne , super!
Mniam 08.04.2015 23:13
Piękne, bardzo smaczne babeczki, a do tego w wersji wytrawnej.
Iwusia 08.04.2015 23:09
coś wspaniałego
stokrotka 08.04.2015 22:50
ale świetna propozycja
Betina#45 08.04.2015 22:13
Mniam !super
norweska20 08.04.2015 21:59
apetyczny pomysł
Ania84 08.04.2015 21:56
cudnie wyglądają
Renata9 08.04.2015 21:47
Pyszne te Twoje babeczki :-)
gosia1988 08.04.2015 21:39
rewelacyjnie wyglądają
Stenka 08.04.2015 21:34
ciekawy przepis
Edith85 08.04.2015 21:33
ale smakowicie wyglądają :)
gosia561 08.04.2015 21:11
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak