Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na mięsne babeczki

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • jajko

    1 szt
  • pomidory suszone Smak

    6 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • cebula

    1 szt
  • ser pleśniowy niebieski

    100 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na ziemniaczane rozetki

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • ziemniaki

    600 g
  • masło

    1 łyżka

Dodatkowo

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szklanki
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami foto
Przygotowanie ziemniaczanych rozetek:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przyprawy, sól do smaku, masło i żółtka i dokładnie mieszamy. Masę odkładamy na bok.
Krok 2 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami foto
Przygotowanie mięsnych babeczek:
Cebulę, ser pleśniowy i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Wszystko przekładamy do misy robota i miksujemy aż otrzymamy konsystencję pasty. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy aż składniki się połączą.

Z mięsa formujemy kulki (wielkości kotletów mielonych), obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia muffinów.
Krok 3 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami foto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę z mięsem wkładamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego i na wierzchu naszych mięsnych babeczek wyciskamy rozetki. Blachę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20-25 minut.

Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami podajemy z ulubioną surówką lub sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 23.04.2015 16:24
świetnie wyglądają :)
Kolorowa 09.04.2015 20:06
fajnie wykonane ;)
Janina 09.04.2015 15:45
Wspaniałe babeczki;)
VioletoweKucharzenie 09.04.2015 13:47
Prezentują się wspaniale:-)
Beatris 09.04.2015 10:49
Wyglądają bardzo apetycznie.
Seba 09.04.2015 10:38
bardzo dobre
Mancia w kuchni 09.04.2015 10:07
wow! super przepis!
R'n'G Kitchen 09.04.2015 09:37
Mega apetyczne <3
wwwiolka 09.04.2015 09:32
Bardzo fajny przepis.
monia2005 09.04.2015 08:59
super pomysł ,wyglądają wspaniale

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat