Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka tortowa 2,5 szklanki
cukier 2 szklanki
olej 1 szklanka
napój gazowany 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat pare kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

Białka ubić na sztywno, do tego dodać cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, razem wymieszać. Dodajemy olej i napój gazowany (najlepiej oranżadę), na końcu aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę posmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypujemy 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Na środek tortownicy wylewamy ciasto po 1 łyżce na przemian jasne i ciemne. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do tzw suchego patyczka w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak